Свят

Проф. Румен Кънчев: САЩ усилват натиска върху Нетаняху, за да приключи конфликтът в Газа

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Американската администрация усилва натиска върху Бенямин Нетаняху, за да приключи по-бързо конфликтът. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“  проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, бивш зам.-министър на отбраната.

„Джо Байдън лансира миналата седмица един мирен план за регулиране на конфликта, подробности не се публикуват, тъй като по него започват преговори, а враговете на разведряването в Близкия Изток вероятно биха могли да се възползват ако се публикуват детайли. Централният тезис на този мирен план обаче е израелската армия да се изтегли от Газа, да прекрати за постоянно и окончателно бойните действия, като в замяна на това Хамас се задължава веднага да върне всички заложници“, обясни проф. Кънчев.

Разговорите около този мирен план започват, но не е много лесно той да бъде изпълнен, защото, както знаем, правителството на Нетаняху е много дясно, почти всички в кабинета мислят като него - за продължаване на бойните действия до унищожаването на Хамас.

„Очакванията на  експерти, които познават действията на правителството обаче са, че голяма част от министрите в правителството ще си подадат оставката по време на обсъждането на този план и така правителството може да се разпадне“, посочи той.

Проф. Румен Кънчев каза още, че според други анализатори обаче няма да бъде толкова лошо правителството да се разпадне, защото те подозират, че Нетаняху има алтернативен план – да направи резервен кабинет с алтернативни министри и чрез този кабинет да продължи войната.

Целия разговор вижте във видеото.