Свят

Има спад в смъртните случаи на цивилни в Газа, сочи анализ

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Специален анализ на Асошиейтед прес установи, че делът на убитите жени и деца в конфликта между Израел и Хамас е намалял с течение на времето. Той е направен въз основа на данни, предоставени от Министерството на здравеопазването в Ивицата Газа. Институцията, която е част от ръководеното от Хамас правителство, не прави разлика между смъртните случаи на цивилни лица и на бойци, така че делът на цивилни се разглежда като най-добрия наличен показател за броя на загиналите. То периодично публикува основните данни, на които се основава ежедневната актуализация на броя на загиналите. 

Броят на загиналите палестинци в ивицата Газа се превърна в един от най-спорните въпроси в продължаващата вече осем месеца война между Израел и Хамас. Почти всеки ден палестинското министерство на здравеопазването публикува актуализирани данни за броя на загиналите при израелската офанзива. С нарастването на този брой Израел оспорва статистиката, особено броя на жените и децата, за които съобщава.

Джо Федерман, Асошиейтед прес:

Данните, предоставени на АП, са били несъвършени и по други начини. Сред напълно идентифицираните хора някои са били посочвани по два пъти от министерството. През март тези лица са били 531, а през април 11.

Някои експерти твърдят, че това повдига въпроси относно надеждността на статистиката. Други експерти казват, че министерството е свършило възможно най-добрата работа при трудни обстоятелства, когато болниците едва функционират. Те също така отбелязват, че Израел не е в състояние да предостави свой собствен набор от данни.

Джо Федерман, Асошиейтед прес:

Когато войната приключи, Министерството на здравеопазването вероятно ще може да идентифицира напълно повече хора и да получи по-ясна информация за общия брой на жертвите на войната и нейното въздействие върху различните групи хора. Въпреки това експертите твърдят, че това може да отнеме много време поради щетите, които са нанесени на палестинския анклав. Смята се, че над 70 % от инфраструктурата е разрушена, включително болници, пътища и жилища.