Европа

Путин демонстрира подкрепа за сръбските сепаратисти в Босна и Херцеговина

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руският президент проведе разговор с проруския лидер на сърбите в Босна.

Владимир Путин се срещна с Милорад Додик в кулоарите на икономически форум в Санкт Петербург. Додик е санкциониран от САЩ и Великобритания заради сепаратистката си политика. Той постоянно заплашва да отцепи Република Сръбска от състава на Босна и Херцеговина.

Русия гласува против резолюцията за Сребреница на Общото събрание на ООН, а Додик благодари за това на Путин. Освен това го увери, че няма да подкрепи никакви санкции срещу Москва.

 

Благодаря ви за принципното поведение и разбиране във връзка със заседанието на Общото събрание на ООН, където отново бяха лансирани противоконституционни инициативи от Босна и Херцеговина по отношение на резолюцията, свързана със Сребреница. Западът пропиля тази възможност, той се оказа разединен. 84 държави гласуваха „за“, но 109 държави или се въздържаха или бяха против. Те разбраха, че тази резолюция не носи разбирателство и помирение, а допълнителни проблеми.

Милорад Додик – президент на Република Сръбска 

ООН одобри резолюция за установяване на ежегоден ден за отбелязване на геноцида през 1995 г в босненския мюсюлмански анклав Сребреница, при който са избити 8000 момчета и мъже. Гласуването в 193-членното Общо събрание открои голямото разделение сред страните членки. 84 гласуваха „за“, 19, сред които и Русия – „против“, а 68 се въздържаха – отражение на загрижеността сред много страни относно въздействието на тази резолюция върху усилията за помирение в дълбоко разделената Босна.

Босненската война започна през 1992 г, когато подкрепяните от Белград босненски сърби се опитаха да създадат „етнически чист“ регион с цел да се присъединят към съседна Сърбия, като избиха и прогониха хърватите и бошняците от страната.