Европа

Броят на фотоволтаиците във Виена нарасна 8 пъти

От Георги Колев Георги Колев Редактор

В австрийската столица Виена броят на соларните панели се е увеличил осем пъти спрямо миналата година. Виенчани се надяват да си осигурят известна енергийна независимост на фона на кризата.

Предвид енергийната криза, пенсионерката Ренате Шатовиц се надява да има известна независимост, благодарение на новата си фотоволтаична система. Панелите са монтирани с южно изложение и след това просто се включват в контакта. Всичко това излиза €1800. 

Ако обаче 80-годишната жена не успее да използва цялото електричество, генерирано през деня, остатъчната енергия се подава към виенската електромрежа без компенсация.

В австрийската столица броят на подобни инсталации се е увеличил осем пъти спрямо миналата година. В идеалния случай те могат да покрият една трета от годишното потребление на електроенергия на едно домакинство. 

Ако си седя вкъщи и работя дистанционно и слънцето грее, тогава мога да използвам слънчевите панели, за да пусна климатика и компютъра си и тогава се отплаща. Но ако не съм вкъщи и няма други потребители на енергия, тогава трябва да даря електричеството.

Кристиан Кал, “Виенска мрежа”

С други думи, всеки, който не е вкъщи през деня, вероятно няма да има голяма полза от домашната електроцентрала - или ще трябва да купи скъпи батерии за съхранение на енергията. 

Въпреки това фотоволтаичните системи са изчерпани на много места или не са налични заради недостиг на материали. 

Дори дървата за огрев вече са дефицит в някои магазини.

 

Австрия обикновено внася 80% от своя природен газ от Русия, който се използва и за производство на електроенергия. Изправени пред заплахата от липсата на доставки, много граждани губят доверие в правителството и започват да поемат производството на енергия в свои ръце, например с помощта на слънцето. 

Йоханес Плешбергер, Euronews