Европа

Езерото Комо е подходящ фон за ретро и класическите автомобил „Алфа Ромео“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Езерото Комо е прочуто със своите прозрачни води и луксозни вили. Освен това привлича богаташи от цял свят като магнит. Затова не е чудно, че мястото е посрещнало колекционери на ретро и класически автомобили. И по-специално италианските „Алфа Ромео“. 5 модела са изложени в градината на хотел „Вила Д`Eсте“.

Това е ежегоден празник на определен модел на “Алфа Ромео“ – Вила Д`Есте. Нарича се така, защото първият от тези автомобили печели златната купа на едноименния конкурс за дизайн през 1949 г. Тогава е било състезание за нови коли. Тук разполагаме с пет от тези модели, 4 са постоянна експозиция, а всяка година каним и други модели, с различни характеристики. Тази сме поканили цяла серия автомобили, които са част от „Алфа Ромео 6C”.

Марко Макаус – мениджър „Проекти“ на Вила Д`Есте

В изложбата участват някои по-стари модели като 6C 1500, първият от тази серия. Излиза от производствената линия през 1927 г. А 6C 2500 SS COUPÉ VILLA D’ESTE е още по-рядък – смята се, че днес в света има само между 20 и 25 броя. Отличава се с изключителен дизайн и форми.

6C означава шест цилиндъра. Това е линия, създадена през 1927 г с този тип автомобили. Това е най-старият 6C, който съществува. Претърпява еволюция от 1947 до 1950 г, минавайки през различни двигатели и серии. Този модел създаде мита за „Алфа Ромео“, особено за спортните автомобили, които печелят всякакви състезания.

Марко Макаус – мениджър „Проекти“ на Вила Д`Есте

Италианският производител на автомобили стартира през 1910 г в Милано под името A.L.F.A (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili). През 1915 г компанията е закупена от инженера Никола Ромео, който я преименува на „Алфа Ромео.

Моделът 6C променя завинаги света на автомобилите. Освен това е сред най-търсените от колекционерите, достига космически суми на ексклузивни търгове.