Европа

Проучване: Без силно мнозинство в бъдещия Европейски парламент - заради разцеплението в националистическия лагер

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Умерените консерватори от Европейската народна партия са на път да спечелят изборите за Европейски парламент. Докато крайно десните и ултраконсервативните се очаква да увеличат драстично броя си. Въпреки това, според Euronews Super Poll, в Германия умерените християнодемократи ще надделеят над силната крайнодясна партия Алтернатива за Германия. Тази партия може да се превърне в ахилесовата пета на крайно десните партии в Европейския съюз. Неотдавашните скандали накърниха нейната репутация. Социалдемократите биха могли да завземат втората позиция. Докато центристките Християно-демократи най-накрая стабилизираха първата си позиция.

Може би ще видим по-голямо влияние, когато хората отидат да гласуват след около седмица. отзвукът от този скандал ще окаже влияние върху всичко, което ще се разиграе в дългосрочен план.

Бойд Вагнер, Euronews Poll Centre

Италия е допълнителната важна част от крайнодесния ултраконсервативен лагер на Европейския Съюз. министър-председателят Джорджия Мелони стабилно заема първата позиция.

Испанските социалисти са сред малкото лявоцентристки сили в ЕС, които устояват на натиска на консерваторите. Испанската социалистическа работническа партия е на второ място. Ултранационалистите от Vox леко забавиха темпото си на надпревара. Новият парламент, който трябва да одобри председателя на следващата комисия на Европейския съюз, едва ли ще има силно мнозинство заради разцепленията в националистическия лагер.