Европа

Германия дава оръжия и боеприпаси на Украйна за 500 млн. евро

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министърът на отбраната на Германия обяви пакет от военна помощ за 500 милиона евро за нуждите на Украйна. Борис Писториус го направи при необявено посещение в Одеса.

 

Украйна е под натиск, защото руските сили правят всичко възможно да разширят дължината на фронта и да въвлекат украинците в позиционни действия. Същевременно обаче руснаците не са направили съществени пробиви в украинската отбрана.

Борис Писториус – министър на отбраната на Германия

Пакетът съдържа голям брой ракети за системите за противовъздушна отбрана със среден обсег на действие "ИРИС-Т" и по-малък брой ракети СЛС с по-малък обсег на действие.

Освен това и доставка на дронове за разузнаване и водене на бойни действия в Черно море, необходими резервни части, като например резервни цеви за артилерийските системи, доставени от Германия, и резервни двигатели за танкове "Леопард".

Украинските войски на фронтовата линия изпитват недостиг на боеприпаси, докато Русия настъпва към Харков. Способността на силите на Киев да удържат противника е възпрепятствана от забавянето на американската военна помощ, както и недостатъчното производство на артилерийски снаряди в Западна Европа.

Украинският президент заяви, че се задават нови споразумения с партньорски държави за противовъздушна отбрана и производство на дронове.

Вече имаме потвърждения от някои лидери за подобряване на нашите способности за противовъздушна отбрана. Ключът е да приложим навреме тези споразумения, да ги подобрим, колкото можем.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

А външните министри от НАТО обсъждат координирането на военната помощ за Украйна. Те трябва да постигнат напредък в дискусиите по предложение на стойност 100 милиарда евро на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг за прехвърляне на отговорността за координиране на помощта от неофициална, оглавена от САЩ инициатива към официалните структури на Алианса.

Сега за съгласуването на военната помощ отговаря ръководената от САЩ Контактна група за Украйна. Позицията на НАТО е, че тя не е страна в конфликта между Русия и Украйна.