Общество

Системни вандалски актове се извършват срещу къщата на Талев, твърдят ангажирани с казуса

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Държавата трябва да придобие къщата на Димитър Талев в Прилеп възможно най-скоро. Това заявиха в студиото на "Добро утро, Европа" Виктор Стоянов от фондация "Македония" и единият от собствениците - Снежана Аческа. И двамата обаче не са оптимисти, че това ще се случи.

Според Виктор Стоянов Република Северна Македония се стреми да спре сделката, а върху сградата има системни вандалски актове. Къщата не е паметник на културата. Предполагам, че може да направят спънки на България за придобиване на сградата, посочи Стоянов.

"Това е извор на българската памет. Българското общество да си даде сметка дали тези обекти зад граница са важни за нас", каза Стоянов. 

Снежана Аческа заяви, че няма доверие в българската държава. Тя каза, че голямата част от сградата е при нея - 10 стаи, като тя не изключва възможността и останалата част от имота, която е на друга жена, може да бъде придобита от държавата.

"Почти цялата част от къщата е наред, само една голяма стая е разрушена. Има доста мебели, които са запазени", обясни тя. По думите й може да се спаси част от наследството на Димитър Талев. 

Целия разговор във видеото.