Общество

Кметът на Карлово: Излизаме в безсрочен протест, ако до 12 юни властта не чуе исканията ни (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. – Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, затварят днес предупредително за един час Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре“ от 14:30 до 15:30 ч.

Кметовете създадоха инициативен комитет, който ще организира протести срещу недостатъчното и забавено финансиране на инфраструктурни проекти в пострадалите села.

„Търпението на хората се изчерпва. Не само нашето на кметовете, но и на повече от 10 000 граждани от Карловска община, които са в засегнатите 5 населени места. Ние минахме по тежките процедури без никакво облекчение. Тежките процедури на избор на проектанти, проектиране, съгласуване, разрешение за строеж. Започнахме да изпълняваме обектите. За малко от тях имахме пълно финансиране и ги приключихме. За една част имаме 30% финансиране, за друга нямаме нито стотинка. Без пари не можем да работим“, каза в ефира на „Добро утро, Европа“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

„Даваме срок до 12 юни Междуведомствената комисия да се събере и да вземе решение за тези средства. В противен случай от 12 юни минаваме в безсрочен протест“, предупреди той.

 

Вижте повече във видеото.

По-късно служебният премиер Димитър Главчев коментира, че в най-кратък срок междуведомствената комисия за възстановяване на карловските села, пострадали от наводненията преди две години, ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета и в рамките на това, че в момента на власт е служебен кабинет, чиято основна задача е организирането на честни и прозрачни избори. 

Главчев обясни, че няма как служебният кабинет да отпусне исканите 38 млн. лв.

Конкретните отчети за изразходваните предишни 24 млн. са пристигнали на 28 май. Областният управител трябва да изрази становище, в най-кратък срок междуведомствената комисия ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета и на това, че сме служебно правителство. 38 млн. лв. няма как да бъдат отпуснати, но възможните ще бъдат отпуснати, обясни Главчев.