Общество

Скандал: Училищен охранител карал деца да скандират "Да живее Македония"

От Euronews България Euronews България

Скандално видео с антибългарски призиви изтече в социалната мрежа. На кадрите се вижда неприемливо поведение на портиер във врачанското СУ "Никола Войводов". Мъжът е излъчвал на живо в македонски групи, докато е на работа. Снимал е ученици и ги призовавал да скандират "Да живее Македония". Когато едно от децата му отговаря “Да живее България”, мъжът се заканил с думите "ще те пребия".

Снимал е и учители без тяхното знание, като им задавал въпроси от историята. Той нарича децата и българите с думите “отрочета”, “турко-монгол” и “бугарофашисти”. Мъжът е задържан в полицията.

Видеото е изтекло в социалната мрежа от възмутени граждани, които са записвали неговите включвания в македонски групи. 

"Това, което мен ме шокира е, че са заснети ученици без разрешението на техните родители и има опит за въвличане на малолетни в скандиране на някакви идеологически лозунги, което е абсолютно неприемливо за всяко българско училище. Аз не мога да кажа в личния си живот къде се включва този служител, в какви сайтове и групи. Досега никога не е заявявал политически пристрастия, нито е изповядвал някаква идеология и това също много ме изненада. Този инцидент е доста неприемлив за служител в една образователна институция. Работи от година и половина при нас. През октомври беше пуснал силна музика в портиерната, за което бяха предприети административни мерки спрямо него. След това няма други провинения. Но от сега, виждайки обстоятелствата на този инцидент смятам, че освобождаването му от работа няма да се размине", заяви Снежанка Каменова, директор на СУ "Никола Войводов", Враца.