Европа

Френският президент Макрон е в Германия, за да затвърди приятелските отношения между двете страни

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Еманюел Макрон започна първото държавно посещение на френски държавен глава в Германия от 24 години насам. Тридневната визита трябва да потвърди силните връзки между двете водещи сили в ЕС. Тя бе планирана за юли миналата година, но беше отложена поради безредиците във Франция, предизвикани от убийството на 17-годишен младеж от полицията. Както се полага на официално посещение, Макрон и съпругата му Брижит бяха посрещнати с церемониални почести. 

Френският лидер подчерта, че първостепенна задача на всички демокрации е борбата срещу всички крайности, най-вече в политическия живот.

Трябва да съберем хората в една обща мечта. Това, което подхранва крайностите, е затрудненият диалог в нашите демокрации, отчасти свързан със социалните мрежи, които фрагментират действителността. Това е наша колективна отговорност: какъв е нашият общ хоризонт? Общ хоризонт, който е желан за всички ни, в който огромното мнозинство от нас могат да намерят себе си? Вярвам, че това е един от най-добрите начини за борба срещу възхода на десния екстремизъм и национализма.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Посещението е „доказателство за дълбочината на приятелството между Франция и Германия“, каза домакинът, президентът на Федералната република Франк-Валтер Щайнмайер. Той организира банкет в чест на височайшия гост в двореца Белвю.

В понеделник Макрон ще бъде в Дрезден, а във вторник – в Мюнстер. Предстоят официални разговори с канцлера Олаф Шолц и министри от двете правителства.

Германия и Франция са смятани за двигател на европейската интеграция, въпреки че често са имали различия в политиката и по редица въпроси.