Европа

Как ще се отрази визитата на Макрон в Германия?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Френският президент Еманюел Макрон ще направи държавно посещение в Германия тази неделя. То ще бъде първото подобно пътуване на френски президент от 24 години насам. Въпреки че Макрон редовно пътува до Берлин, за да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц, държавното посещение може да бъде удобрено само от държавния глава на Германия, в случая президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

 

Целта на тази визита е да се укрепи връзката на френско-германските отношения.

Софи Хаценкова, кореспондент в Париж

Това посещение идва в ключов момент не само за френско-германската двойка, но и за Европа. Така че идеята наистина е да се сближим, да намерим допирни точки между Франция и Германия по теми на бъдещето като технологиите, иновациите, изкуствения интелект.

Жанет Сюлейман, научен сътрудник в Комитета за френско-германски отношения

Двамата президенти ще отбележат 75-годишнината от приемането на германската конституция. Държавното посещение ще бъде последвано от френско-германски съвет на министрите.

Софи Хаценкова, кореспондент в Париж

Да, аз много подкрепям Макрон. Много го харесвам. Харесвам и политикaтa му. Единственото нещо, което не искам, е той да защитава въздушното пространство в Украйна или да изпраща сухопътни войски. 

Волфрам Викерт, германски художник и писател

Мисля, че ако това е държавно посещение, което да насърчи укрепването на Европа, мисля, че е чудесно.

Беате Рол, жител на Берлин

Първоначално Макрон планираше да посети Германия през юли миналата година, но трябваше да отмени визитата си в последния момент заради бунтовете във Франция.

Лив Страуд: Посещението идва в напрегнат момент за европейските държави, като социологическите проучвания сочат, че евроскептичните партии могат да получат мнозинство на изборите. Двете страни ще се съсредоточат върху това да покажат заедно единна европейска сила.