Европа

Речта на Макрон: Френският президент очерта визията си за Европа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

"Нашата Европа днес е смъртна и може да умре". Това предупреждение отправи френският президент в реч в Сорбоната, в която подробно описа визията си за бъдещето на ЕС.

Преди 7 години на същото място Еманюел Макрон защити суверенна Европа. Сега се застъпи за силна, геополитическа Европа, която да посрещне предизвикателствата през отбраната и сигурността.

 

Имаме да извървим дълъг път, защото, нека си признаем, не инвестирахме достатъчно в собственото си производство. По принцип, дивидентите от мира означават, че европейците са произвели и инвестирали твърде малко. Това създаде високо ниво на зависимост от неевропейска индустрия. Затова трябва да произвеждаме по-бързо, трябва да произвеждаме повече, и в Европа.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Според Макрон, ако Европа иска да спечели уважение, тя трябва да промени парадигмата на своите икономически и търговски връзки. С по-взискателни социални и екологични стандарти, ЕС рискува да загуби позиции пред САЩ и Китай, които водят по-агресивна политика, за да защитят своите интереси.

 

Имаме предизвикателство днес и то е да се движим много по-бързо и да преразгледаме нашия модел на растеж. Защото и тук правилата на играта са се променили по прост начин. Двете водещи международни сили спряха да спазват правилата за търговия. Това е реалността от приемането на Закона за намаляване на инфлацията.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Президентът иска ускоряване на индустриалната политика в пет стратегически сектора: изкуствен интелект, квантови компютри, космос, биотехнологии и нови енергийни източници.

Като финална поанта, според Еманюел Макрон, битката за европейските ценности и либералните демокрации е заложена на карта.

София Каценкова, Euronews: Речта на Еманюел Макрон определено имаше изборен привкус. С оставащи 6 седмици до европейските избори партията на Макрон "Ренесанс" изостава в социологическите проучвания. С между 10 до 16 процентни пункта зад крайната десница, която президентът не се поколеба да коментира индиректно в реч, в която каза, че националистите искат да останат в Европейския дом, но без да плащат наема.