Европа

Насилието срещу политици в Германия се увеличава с тревожно темпо

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Кампанията за европейските избори е в разгара си в Германия, но е засенчена от зачестили атаки срещу политици. Насилието разпалва дебат дали демокрацията е застрашена. Миналия месец кандидат на ГСДП за европейските избори прекара няколко дни в болница, след като беше бит, докато лепил предизборни плакати. Кандидатът на Зелената партия Ивон Мозлер става обект на публични нападки и оплюване по време на кампанията.

 

Преди хората казваха „не ме интересува“, но вече не е така. Сега има повтарящи се словесни нападки, обиди, глупави реплики, но и открита агресия. Демокрацията означава, че гражданите имат избор между различни партии. Съответно тези партии имат възможност да се представят пред гражданите. Демокрацията достига своите граници там, където се сблъсква с насилие.

Ивон Мозлер – кандидат на Зелената партия

Насилието срещу политици се увеличава с тревожно темпо. Броят на атаките почти се е удвоил от 2019 г насам. Според статистиката, атаките срещу политици от екологични формации са нараснали тройно в последните 5 години, докато насилието срещу членове на „Алтернатива за Германия“ е намаляло с около 20%.

 

Насилието е нещо, с което се сблъскваме ежедневно. Не само аз съм била жертва, това се случва на всички нас. И това е така от години. Случвало се е в миналото, не само днес. Аз съм била нападана и физически. Изгориха колата ми.

Беатрикс фон Сторк – депутат от „Алтернатива за Германия“

Политици призовават за по-бързи присъди по тези дела. Нападателите на Мозлер все още са на свобода, може да бъдат осъдени едва след края на кампанията.

Лив Щрауд – кореспондент на Euronews в Берлин