Европа

Нова атака срещу политик в Германия: Нападнаха бившия кмет на Берлин

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Германската полиция съобщи, че известен политик е бил нападнат жестоко и е получил наранявания по главата и шията. Това е поредната атака срещу избрани служители, което породи безпокойство сред нарастващото политическо насилие в Германия. Франциска Гифи, висш икономически служител в Берлин, бивш кмет и бивш федерален министър, е била нападната по време на събитие в библиотека от мъж. Според полицията той я е ударил с чанта, съдържаща твърд предмет. Гифи е била откарана в болница, където е лекувана от болки в главата и врата. Берлинските прокурори съобщиха, че са идентифицирали предполагаемия извършител, но не дадоха подробности.

Нападението дойде без предупреждение. Но мога да ви кажа, че съм добре.

Франциска Гифи, сенатор по въпросите на икономиката, енергетиката и предприятията в Берлин

Миналата седмица кандидат от партията на канцлера Олаф Шолц беше пребит в източния град Дрезден по време на предизборна кампания и трябваше да бъде опериран. Полицията задържа четирима заподозрени на възраст между 17 и 18 години и заяви, че същата група очевидно е нападнала служител на Зелената партия минути преди това. Според служителите по сигурността поне един от тийнейджърите е свързан с крайната десница.

Мисля, че това е тревожно. Ставаме свидетели на все повече подобни нападения. Хора са нападани заради политическата им дейност, заради техните позиции и нагласи. А това засяга много, много хора.

Франциска Гифи, сенатор по въпросите на икономиката, енергетиката и предприятията в Берлин

Поредицата от неотдавнашни нападения повиши политическото напрежение в Германия, където атмосферата вече е нажежена преди европейските избори това лято, на които се очаква крайно десните партии в ЕС да постигнат успехи. През февруари германският парламент съобщи в доклад, че през 2023 г. е имало 2790 нападения срещу народни представители.