Европа

Традиционната десница във Франция изостава в социологическите анкети

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Бъдете господари на съдбата си“ – с този лозунг Франсоа-Ксавие Белами се надява да даде тласък на кампанията на традиционната френска дясна партия „Републиканците“. Евродепутатът, който води листата за европейските избори, посочи две основни теми: европейски суверенитет и имиграция.

Ние предлагаме всички европейски държави да повишат приноса си към колективната отбрана до 3% от Брутния вътрешен продукт. Това е голямо предизвикателство за нас.

Франсоа-Ксавие Белами – водещ кандидат на партия „Републиканците“

Белами се обяви за физически стени по границите на ЕС. Даде ясно да се разбере, че партията му няма да подкрепи Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на ЕК.

Не искаме да дадем на Урсула фон дер Лайен втори мандат. Този пост не беше маргинален и се споделяше между голяма част от политическите фракции, които членуват в ЕНП.

Франсоа-Ксавие Белами – водещ кандидат на партия „Републиканците“

Кандидатът увери, че ръководи единствената дясна партия във Франция, която може да отстоява националните приоритети в Брюксел.

„Ние ще бъдем представители на френските граждани в рамките на Европейската народна партия, към която принадлежим. Ние сме единствената листа, която може да помогне на Франция да участва в дебата за бъдещето на Европа“, казва Белами.

Но само с 8% подкрепа, каквато са изразили към нея избирателите, „Републиканците“ е притисната между центристката коалиция на президента Еманюел Макрон и крайнодясната партия „Национален сбор“, която оглавява социологическите анкети с 32%.