Свят

Международната помощ за Сирия може да бъде съкратена

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Lebanon Livan Siria Syria Bejanci Bezhanci AP Сирийски бежанци. Снимка: AP, архив

Живееща в палатка в контролираната от бунтовници северозападна Сирия, Рудайна ал-Салим и нейното семейство оцеляват ден за ден. Борбата им е да намерят достатъчно вода за пиене, готвене и миене. Техният бежански лагер, който се намира на север от Идлиб, не е получават помощ от 6 месеца.

Съдбата на Рудайна е подобна на повече от 5 милиона сирийци, които са били вътрешно разселени след избухването на гражданската война. Те разчитат на международна помощ, за да оцелеят. Но може да се каже, че Сирия остава на заден план, други войни са я изместили.

Броят на разселените сега е по-голям от броя на онези, които живеят по родните си места. Повече от три четвърти от сирийците са разселени. Заради това някои хора се възползват и ни експлоатират. Плащат ни по 10 лири за час работа, все едно работим безплатно. Но понеже много от нас, бежанците, сме притиснати до стената, трябва да храним децата си, сме принудени да работим срещу символично заплащане. Нямаме избор.

Рудайна ал-Салим – вътрешно разселена сирийска бежанка

Агенциите на ООН и международните хуманитарни организации от години се борят със свиването на бюджетите, допълнително топящи се заради конфликтите на други места по света.

Войните в Украйна и Судан, а наскоро и конфликтът между Израел и Хамас в ивицата Газа са във фокуса на вниманието сега.

Конфликтът в Сирия остава до голяма степен замразен, както и усилията за намиране на жизнеспособно политическо решение за прекратяването му.

Милиони сирийци са изпаднали в бедност и изпитват затруднения с достъпа до храна и здравеопазване, докато икономиката се влошава все повече.

Положението в северозападна Сирия е буквално въпрос на живот и смърт. 160 здравни заведения ще затворят до края на юни, ако не получат финансиране. Знаем, че има 3.6 милиона души в продоволствена криза, успяхме да помогнем само на 600 000, които са в най-голяма нужда. Ако не им помогнем, ще умрат от глад.

Дейвид Кардън – заместник-регионален координатор по хуманитарните въпроси за Сирия

Хуманитарните организации са направили годишните си предложения към донорите преди годишната международна конференция за набиране на средства в Брюксел в понеделник.

Но служителите смятат, че обещанията вероятно няма да бъдат изпълнени и че ще последват допълнителни съкращения на помощта.

ООН се надява, че форумът в белгийската столица ще събере над 4 милиарда долара „животоспасяваща помощ“ в подкрепа на почти две трети от 16.7 милиона сирийци в нужда, както в разкъсваната от войната страна, така и в съседните държави, приютили сирийски бежанци – особено Турция, Ливан и Йордания.