Свят

Сирийски жени и деца, свързани с групировката "Ислямска държава", напуснаха лагера Ал-Хол

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Десетки сирийски жени и деца, свързани с групировката "Ислямска държава", напуснаха обширен лагер в Североизточна Сирия и се прибраха в източната провинция Дейр аз Зур след посредничеството на племенни лидери. Това е последната група хора, които напускат лагера Ал-Хол, в който са настанени съпруги, вдовици, деца и други членове на семействата на бойци от групировката ИД. Тяхното заминаване се случва в момент, когато се увеличават случаите на прибиране в чужди държави в опит да се намали броят на жителите на лагера, в който преди пет години са били настанени 73 000 души.

В лагера съм от седем години. И сега се връщам да живея нормалния си живот. Първо, ще отида да видя семейството си.

Али Рамадан, 56-годишен разселен мъж от провинция Дейр аз Зур

Това е 54-тата група сирийци, които напускат лагера през последните няколко години, и първата през 2024 г., според директора на лагера Джихан Ханан. Тя заяви пред Асошиейтед прес, че населението на съоръжението в момента е около 42 700 души. От тях над 18 000 са иракчани, а сирийците са повече от 16 600. Останалите, около 6000 души, предимно жени и деца от 44 други държави, се намират в строго охраняваната зона на Ал-Хол, известна като "Анекс". Като цяло те се смятат за най-върлите привърженици на Ислямска държава.

Международните страни полагат усилия и оказват натиск върху държавите да приберат своите граждани. Но процентът на завръщане е много малък в сравнение с големия брой хора, които се намират в лагера.

Джихан Ханан, директор на лагера Ал-Хол

През 2014 г. ИД обяви халифат в голяма част от Ирак и Сирия. Те привлякоха десетки хиляди поддръжници от цял свят. Екстремистите бяха разгромени от водената от САЩ коалиция в Ирак през 2017 г. и в Сирия през 2019 г. След възхода на ИД преди десетилетие някои държави лишиха от гражданство част от своите граждани, които се бяха отправили към региона, за да се присъединят към ИД.