Свят

Една година по-късно: Турция и Сирия все още се възстановяват от разрушителното земетресение

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ
Global_And
Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Global_And
Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Преди една година Турция и Сирия бяха поразени от унищожително земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер. Над 50 хиляди души загубиха живота си. Други хиляди бяха ранени, а стотици сгради и в двете страни бяха разрушени. Възстановяването все още продължава. 

 

Състоянието на района една година след земетресението е трагично. Хората чиито къщи са били разрушени, са започнали работа по възстановяването. Ситуацията е много тежка. Всички се нуждаят от финансова помощ, за да възстановят имуществото си. Международната общност заяви, че ще им помогне. Всички обещания обаче останаха само на думи.

Ахмед Кутаиш, строителен работник

6 февруари е и рожден ден на малката Афраа ал Судани. Тя стана известна в целия свят след като се роди под руините на нейния дом. Когато я намират спасителите виждат, че тя все още е била вързана за пъпната и връв. За нещастие обаче майка и губи живота си. Тогава я осиновява нейния вуйчо, който си пожелава тя да има достъп до образование.

 

Няма образование. Най-голямото ми дете е на 10 години и никога не е ходило на училище. Няма дори учители. Надявам се, че когато Афраа порасне, ще има най-високо образование, а не като моите деца или това поколение, което е загубило всичко.

Халил Ал-Сауади, чичо и настойник на Афраа ал Судани

В края на 2023 г. Световната продоволствена програма обяви, че ще прекрати основната си програма за подпомагане, което ще засегне 3,2 милиона души, които се възползват от нея. Организацията допълни, че ще запази по-малки програми за помощ, програма за училищно хранене и инициативи за възстановяване на региона.

 

За възстановяването на градовете, разрушени от смъртоносния трус - предава Нора Чолакова, кореспондент на БТА в Турция:

 

 

А за помощта, която България оказа - разказват спасителите Красен Георгиев и Тервел Тотев: