Земетресението

Шест месеца след земетресението в Турция и Сирия: Бебето Афраа намери осиновители

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Когато Афраа е намерена в развалините на срутена сграда в Сирия, пъпната й връв все още е била прикрепена към майка й, която е починала малко след раждането. Видеозаписът на спасяването на бебето от земетресението през февруари завладя света. Днес Афраа е на шест месеца - едно щастливо и здраво бебе. Леля ѝ и чичо ѝ са я осиновили и я отглеждат заедно със седемте си деца в сирийския град Джиндайрис, недалеч от турската граница.

Това момиче е моята дъщеря. Аз не печеля пари от нея. Не съм получавал никаква помощ, освен от някои хора, които ни даваха памперси и бебешки храни. Никога обаче не се случвало да взема големи суми пари. Считам я за едно от моите деца и децата ми много я харесват. Тя се усмихва много на всеки, когото срещне.

Халил Ал-Савади, осиновител

Опустошителното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер връхлетя Турция и Сирия в ранните часове на 6 февруари. Последваха множество вторични трусове. Сред най-тежко засегнатите райони бе контролираната от бунтовниците северозападна Сирия, където живеят около 4,5 млн. души, много от които са разселени в резултат на 12-годишния конфликт в страната, в който са загинали половин милион души.