Европа

Изборите в Литва завършиха с убедителна победа на сегашния президент

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Литва Гитанас Науседа спечели втория тур на изборите. Литва е верен съюзник на Украйна още от руската инвазия през 2022 г и Науседа посочи, че тази подкрепа ще продължи и в новия му мандат.

Моите основни принципи и висши приоритети бяха подкрепа за Украйна, укрепване на сигурността на Литва, активна външна политика и активно участие в различни формати на Европейския съюз. Движихме се напред през цялото време и взехме важни решения, особено по отношение на сигурността на Литва.

Гитанас Науседа – президент на Литва

Резултатите от гласуването показват, че Науседа е спечелил близо три четвърти от гласовете. Съперникът му – премиерът Ингрида Шимоните от управляващата партия „Отечествен съюз“ – призна загубата си.

Все още съм уверена в себе си. Хората, които вярват в мен, са най-голямата ми мотивация да продължа напред. Връщаме се на работа и продължаваме напред.

Ингрида Шимоните – премиер на Литва

Президентът на Литва е върховен главнокомандващ на въоръжените сили и представлява страната на срещите на върха на ЕС и НАТО. Заедно с правителството определя и външната политика и политиката за сигурност.