Свят

Светът се сблъсква с екстремни метеорологични явления

От Euronews България Euronews България

Екстремни метеорологични условия по цялото земно кълбо. Болнични отделения се пълнят с пациенти с топлинен удар в Пакистан и Северозападна Индия. Торнада, които разрушават домове в Айова. Смъртоносна епидемия от холера в Южна и Източна Африка, предизвикана от тропически бури и наводнения. От заглавията на вестниците може да изглежда, че бедствените метеорологични явления са повече от всякога, но каква е реалността и може ли всичко това да се обясни с изменението на климата?

 

2023 г. е била рекордно горещата година, а също така последните 11 месеца са били най-горещите месеци и най-горещият ден в годината е наблюдаван през юли миналата година. Така че наистина виждаме влиянието на изменението на климата върху горещите вълни.

Сьойке Филип, изследовател в Кралския метеорологичен институт на Нидерландия

Лекарите лекуват стотици жертви на топлинен удар в болниците в Пакистан на фона на горещото време. В някои части на страната температурите достигат до 49 градуса по Целзий. Части от Северозападна Индия също са обхванати от горещини. Малко под 15 милиона души живеят в гъсто населените улици на Карачи в Пакистан, където бетонът доминира над хоризонта. Експерти твърдят, че лошото градоустройство изостря горещата вълна.

 

Топлинните вълни се появяват заради повишаването на температурата. По принцип сме превърнали Карачи в бетонна джунгла и мисля, че зелената покривка на града е едва пет процента.

д-р Амир Аламгир, доцент в Института за екологични изследвания към Университета в Карачи

Мощните бури, които преминаха през Средния Запад на САЩ, доведоха до появата на множество торнада тази седмица, включително силен смерч, който се разрази в град Грийнфийлд, Айова. А в някои части на Африка валежите водят до смъртоносни последици. Актуалните бури и наводнения донесоха вода, както и глад и разселване. Екстремните метеорологични условия оставиха след себе си и друга смъртоносна заплаха: тежки епидемии от холера. Малави и Замбия преживяха най-тежките си епидемии през последните месеци, а Зимбабве имаше многобройни вълни. Мозамбик, Кения, Етиопия и Сомалия също бяха сериозно засегнати.