Свят

„Ще останете със счупени глави и течаща кръв“: Китай с все по-заплашителен тон към Тайван

От Euronews България Euronews България
Wan Wenbin China Kitai AP Говорителят на китайското министерство на външните работи Уан Уенбин. (Снимка: AP/Марк Шийфелбайн)

Китай заяви, че ръководството на Тайван тласка самоуправляващия се остров към война, и предупреди за по-нататъшни „контрамерки“, докато Пекин провеждаше военни учения около територията.

Китайски военни кораби и изтребители обкръжиха Тайван на втория ден от ученията, които според Пекин са тест за способността му да завладее острова, дни след като новият му президент положи клетва. Военните на Пекин дадоха старт на двудневните военни игри в четвъртък сутринта, обграждайки демократичен Тайван с военни кораби и военни самолети, като се заканиха, че ще потече кръвта на "силите за независимост" на острова, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Ученията започнаха три дни след встъпването в длъжност на Лай Чинг-те и произнасянето на реч при встъпването в длъжност, която Китай осъди като „изповядване на независимост“.

Говорителят на Министерството на отбраната на Пекин У Цян заяви, че Лай „сериозно оспорва принципа на единен Китай... и тласка нашите сънародници в Тайван към опасна ситуация на война и опасност“.

„Всеки път, когато "независимостта на Тайван" ни провокира, ние ще засилваме контрамерките си с една стъпка напред, докато не постигнем пълното обединение на родината“, каза той.

Ученията са част от ескалиращата кампания за сплашване от страна на Китай, който през последните години проведе редица мащабни военни учения около Тайван.

Те тестват „способността за съвместно завземане на властта, съвместни удари и контрол над ключови територии“, заяви в петък Ли Си, говорител на командването на Източния театър на Народноосвободителната армия (НОАК).

Китай, който се раздели с Тайван в края на гражданска война преди 75 години, разглежда острова като отцепническа провинция, с която в крайна сметка трябва да се обедини.

Спорът отдавна е превърнал Тайванския проток в едно от най-опасните огнища на напрежение в света, а събитията от тази седмица разпалиха опасенията, че Китай може да използва военна сила, за да подчини острова на континенталното управление.

Съединените щати, най-силният съюзник на Тайван и негов военен поддръжник, „решително“ призоваха Китай да действа сдържано. Организацията на обединените нации призова всички страни да избягват ескалация.

 

Прекъсване на „кръвоносните съдове“

При започването на ученията - с кодово име "Joint Sword-2024A" - Китай заяви, че те ще послужат като „силно наказание за сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван“.

Кадри, публикувани от китайските военни, показват войници, които излизат от сграда и се отправят към бойните постове, и самолети, излитащи под възторжена военна мелодия.

Държавната телевизия CCTV съобщи, че китайски моряци са се обърнали към тайванските си колеги в морето, предупреждавайки ги да не се противопоставят на „обединението със сила“.

А анимирана графика, публикувана от китайските военни, показваше как ракети се изсипват върху ключови цели в северната, южната и източната част на острова, заявявайки, че ще „прережат кръвоносните съдове на тайванската независимост“

В туристически парк на Пингтан - китайски остров, разположен в Тайванския проток - посетителите се изкачваха по скалистия пейзаж, за да погледнат към мъгливия хоризонт, докато попмузиката звучеше от високоговорител на близките сергии за чай.

Други пък позираха за снимки пред табела, която обявяваше „най-близкото разстояние между родината и остров Тайван“ - 68 морски мили (126 км).

Бреговата охрана на Тайпе съобщи, че четири кораба на Пекин са навлезли в „забранените води“ на два тайвански острова, а други два са се намирали наблизо.

„Това е осмият път този месец, когато кораби на китайската брегова охрана навлизат в забранените води“, заяви бреговата охрана на Тайпе, като добави, че корабите са напуснали около 9 ч. сутринта (01 ч. по Гринуич).

„Призоваваме Китай да прояви сдържаност и незабавно да прекрати ирационалното си поведение“, добави тя.

Китай неведнъж е заклеймявал Лай като „опасен сепаратист“, който ще донесе война и упадък“ на острова.

Във вчерашната си реч Лай заяви, че ще „застане на фронтовата линия“, за да защитава Тайван, без да споменава пряко ученията.

Пекин беше разгневен от речта му при встъпването в длъжност в понеделник, в която той приветства „славната“ ера на тайванската демокрация.

 

„Ще останат със счупени глави“

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин отправи предупреждение, което включваше език, по-често използван от китайските пропагандни канали.

„Силите за независимост на Тайван ще останат със счупени глави и течаща кръв, след като се сблъскат с великото тежнение за постигане на пълно обединение на Китай“, заяви Уан пред репортери.

Пекинската информационна агенция „Синхуа“ и органът на управляващата партия „Пийпълс Дейли“ излязоха с редакционни статии, в които приветстваха ученията, като същевременно заклеймиха „коварното поведение“ на Лай и обещаха „тежък удар“.

Ученията се провеждат в Тайванския проток и на север, юг и изток от острова, както и в районите около администрираните от Тайпе острови Кинмен, Матсу, Уцю и Дунгин.

Пекин заяви, че ученията ще продължат до петък, но според анализатори той може да реши да удължи военните игри или да изстреля ракети в близост до Тайван, както направи след посещението на острова на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси през 2022 г.

Министерството на отбраната на Тайпе заяви вчера, че китайските военни са се доближили на 24 морски мили от главния остров на Тайван.