Свят

Новият президент на Тайван призова Китай да прекрати военните заплахи

От Euronews България Euronews България

Новият президент на Тайван Лай Чинг-те заяви в речта си при встъпването в длъжност, че иска мир с Китай и го призова да спре военните си заплахи и сплашването на самоуправляващия се остров, който Пекин обявява за своя територия, съобщава АП.

"Надявам се, че Китай ще се изправи пред реалността на съществуването на (Тайван), ще уважи избора на тайванския народ и добросъвестно ще избере диалога пред конфронтацията", заяви Лай, след като положи клетва.

Лай обеща "нито да отстъпва, нито да провокира" Пекин и заяви, че се стреми към мир в отношенията с Китай. Но той подчерта, че островната демокрация е решена да се защитава "пред лицето на многобройните заплахи и опити за проникване от страна на Китай".

Партията на Лай, Демократичната прогресивна партия, не се стреми към независимост от Китай, но твърди, че Тайван вече е суверенна държава.

Китайското ведомство, отговарящо за тайванските въпроси, критикува речта на Лай при встъпването му в длъжност като насърчаваща "заблудата на сепаратизма", подстрекаваща към конфронтация и разчитаща на чужди сили в стремежа му към независимост.

"Никога няма да толерираме или да одобряваме каквато и да е форма на сепаратистка дейност за "независимост на Тайван", заяви Чен Бинхуа, говорител на Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китай.

"Без значение как се променя ситуацията на острова, без значение кой е на власт, това не може да промени факта, че двете страни на Тайванския проток принадлежат на един Китай... и не може да спре историческата тенденция за окончателно обединение на родината", каза Чен.

Китайското министерство на търговията обяви санкции срещу Boeing и две други компании в областта на отбраната за продажба на оръжие на Тайван.

64-годишният Лай поема поста от Цай Инг-уен, която води Тайван през осем години на икономическо и социално развитие въпреки пандемията COVID-19 и нарастващите военни заплахи от страна на Китай. Пекин гледа на Тайван като на отцепническа провинция и засилва заплахите си да го анексира със сила, ако се наложи.