Европа

ФСБ обвини украинското разузнаване, че е пряко свързано с атентата в Москва

От Euronews България Euronews България
Atentat Moskva AP Снимка: AP, архив

Русия за първи път ясно призна днес отговорността на организацията "Ислямска държава" (ИД) за атаката срещу концертната зала „Крокус сити хол“, която на 22 март отне живота на най-малко 144 души, но Москва заяви още, че Украйна също е отговорна за нея, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„По време на разследването (...) беше установено, че подготовката, финансирането, нападението и изтеглянето на терористите са били координирани по интернет от членове на „Ислямска държава-Хорасан“ – афганистанския клон на ИД. Това заяви директорът на руската служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников на заседание на Съвета на ръководителите на службите за сигурност и специалните служби на страните от ОНД, което се откри в киргизстанската столица Бишкек.

„Разследването продължава, но вече можем да кажем с сигурност, че украинското военно разузнаване е пряко свързано с тази атака“, каза ръководителят на ФСС.

„Искам да уверя, че всички обстоятелства около престъплението ще бъдат установени и никой замесен няма да избегне наказанието“, подчерта Бортников.

Вечерта на 22 март беше извършен терористичен акт в концертна зала в московското предградие Красногорск. По последни данни броят на жертвите е 144, а 551 души са ранени.

Задържани и арестувани са над 20 души, включително преките извършители и съучастници, съобщи още Бортников.