Свят

Арести в Таджикистан: Задържаха 15 души по подозрение за съучастие в атентата в Москва

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Полицията в Таджикистан задържа 15 души, заподозрени в планирането на терористични атаки на празника Навруз. Арестуваните се разследват и за възможни връзки с неотдавнашното терористично нападение в концертна зала "Крокус" край Москва.

Местни медии съобщават, че арестите са извършени в град Вахдат и в столицата Душанбе. Задържаните са заподозрени, че са членове на терористичната групировка "Ислямска държава", която пое отговорността за нападението в Москва. Не се съобщава на какво ниво са участвали те, нито е ясно дали ще бъдат предадени на руските власти.

В Русия от 12 арестувани за атентата 11 са граждани на Таджикистан. Въпреки това Москва настоява на „украинската връзка“: в петък говорителката на руския Следствен комитет каза, че „след извършване на престъплението терористите са се придвижили с кола към руско-украинската граница, за да стигнат след това до Киев, за да получат обещаната награда".

Районен съд в Москва постанови мярка задържане под стража за девети заподозрян за атаката в залата „Крокус сити хол“ в Красногорск. Назридам Лутфуллои ще бъде в ареста до 22 май.