Култура

Училище във великотърновско село развива талантите на деца от социално слаби семейства

От Euronews България Euronews България

Преди няколко години едно училище във великотърновското село Русаля буквално възкръсва от руините и днес живее нов живот. То вече функционира като училище за изкуства и таланти. Единственото у нас, което обучава и развива дарбите на деца от най-бедните и уязвими групи.

 

Училището по изкуства и занаяти в Русаля съществува вече десет години, благодарение на дарители с големи сърца. В момента в него учат 25 деца от предучилищния етап до седми клас от малцинствата и от бедни семейства.

„Те идват от една бедна среда, която не им е осигурила никакво образование, не са се учили на четмо и писмо и идват в една среда, където това е най-важното. И им предоставяме наистина много грижи, много внимание по всеки един предмет – да наваксат всичките си пропуски. Идват голям процент от малцинствата и понякога българският език е вторият им език“, обяснява Камелия Иванова, заместник-директор на Частно училище по изкуства и занаят „Димитър Екимов“.

Учители и ученици посрещат празничния 24 май с вълнение и гордост.

„С предучилищната група сме научили азбуката, цифрите от нула до десет, можем да смятаме, да събираме да изваждаме, можем да четем вече срички, да образуваме думички, готови сме за първи клас“, казва Албена Борисова, учител в предучилищна група.

Шестокласниците обичат да рисуват, като често създават истински шедьоври.

„Има много способни деца, и талантливи, и с възможности“, посочва Грета Генчева, учител по рисуване.

Училището не прекъсва връзката със своите възпитаници до навършването им на пълнолетие и в момента се грижи за осем гимназисти, успешно реализирани в училища по изкуствата. А учители и ментори продължават с каузата си да дават шанс и да сбъдват мечтите на бедни, но даровити деца.

 

Целия репортаж вижте във видеото.