Култура

„Върви, народе възродени“: Каква е историята на химна на българската просвета?

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Освен с ученическите шествия, 24 май се свързва и с песен. Един от най-светлите химни на българската просвета и култура ще прозвучи и днес. „Върви народе възродени“ е определяна като най-знаковата песен в историческото развитие на модерна България. Повече от век след създаването на произведението, то се изучава във всички български училища. За историята на химна и какво е въздействието му и до днес, разказват нашите кореспонденти от Бургас.

 

„Върви, народе възродени, към светла бъднина върви“. Така започва стихотворението „Кирил и Методий“, което Стоян Михайловски написва през 1892-ра година и публикува в списание „Мисъл“. 9-години по-късно в Ловеч, в час по музика само за 15 минути Панайот Пипков пише музиката върху текста, вдъхновен от свой ученик. Днес химнът на българската просвета и култура продължава да вдъхновява учениците на националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф.Панчо Владигеров“ в Бургас.

Възможно е след това да има дообработвания, някакво надграждане, но наистина това е музикален феномен. Той действително е получил някакво чудотворно вдъхновение, защото имаме една великолепна симбиоза между текст и музика.

Виолета Маврова, учителка

„Вие можете ли да ми кажете други мелодии, които толкова лесно се запомнят, толкова лесно се запечатват в съзнанието. Бих казала че след химна на България, това е може би най-въздействащият химн в масов план“, добавя Виолета Маврова.

Бившият класен ръководител на актрисата Мария Бакалова разказва, че новият випуск музикални таланти се упражнява от дни да пеят, свирят и маршируват.

„Ние за първи път участваме. Нашето училище не е участвало от страшно много време в манифестацията в Бургас и е нещо много специално, че ще участваме точно в първия път в завръщането на нашето училище и наистина е много специално и много сантиментално за нас“, разказва ученичката Дарина Добрева.

Няколко дни след като актрисата Мария Бакалова мина по червения килим на фестивала в Кан, еуфорията сред учениците още не е отминала. Защото точно по същото време тук преди 9 години Бакалова, се е упражнявала на „върви народе възродени“ със същия класен ръководител, малко преди своя абитуриентски бал. Ученици си пожелаваха да минат по нейните стъпки.

„Много се надявам, наистина това ми е мечта от малка и просто стискам палци“, казва Дарина.

„Да вървим към светли бъднини и нека знанието живей!“, пожелава си Виолета Маврова.