Общество

България празнува: Честваме Деня на българската азбука, писменост и култура (Обновена)

От Euronews България Euronews България

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден в България празнуваме просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя".

В столицата празникът беше отбелязан с тържествено шествие от президентската институция до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", предаде БГНЕС.

В шествието се включиха президентът Румен Радев, кметът на София Васил Терзиев, служебният министър-председател Димитър Главчев, образователният министър Галин Цоков, както и представители на парламентарно представените партии, а церемонията започна с тържествен водосвет.

Държавният глава Румен Радев в своето слово подчерта, че достойнството на едно общество е свързано със знанието. „Само който знае цената на невежеството, може да се страхува от незнанието“, заяви президентът.

Служебният министър-председател Димитър Главчев припомни стихотворението „Върви народе възродени!“, с което подчерта, че по-водещо от светлия празник на писмеността и културата няма.

Образователният министър Галин Цоков заяви, че 24 май е най-българският, най-обединяващият и най-светлият празник.

Кметът на София Васил Терзиев пък се обърна към най-малките с призив. „Този ден е посветен на делото на светите братя Кирил и Методий. Днес е денят, в който отдаваме почит на нашите учители, тези които ни водят към знанието, което отваря пътя на неограничените възможности, обичайте книгите, четете и никога не спирайте да търсите знанието“, призова Васил Терзиев.

За прекрасната атмосфера пред библиотеката се погрижиха и малките дечица Елеонора и Мартин, които изпълниха стихотворението „Аз съм българче“.

На събитието присъстваха и футболистът Димитър Бербатов заедно с деца от своята фондация, бившият кмет на София Йорданка Фандъкова, както и народни представители от всички парламентарно представени партии, които положиха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

Зрители на церемонията бяха стотиците граждани дошли да почетат светлия ден на българската култура и писменост.


Част от тържествената церемония по отбелязването на празника в София може да видите във видеото:

Историята на празника

Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

През 1857 година денят на "светите братя" е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в символ на бъдещата независимост, както отбелязва в една от статиите си Христо Ботев.

Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник.

След 1878 г. празнуването на Кирил и Методий се развива в две посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско обаче същият запазва функциите си и на демонстрация на българщината в борбата й против турското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий — на 6 април (дните на тяхната смърт). Всеруският Синод по повод празнуването хилядогодишнината на Моравската мисия на Св. св. Кирил и Методий взема следното решение: "За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашият бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!" След това празникът се чества във всички православни славянски страни.

Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества и от българската църква и през следващите векове, а през Възраждането се превръща и в училищен празник на буквите. Празникът на Св. св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница — сред възрожденската имиграция в Румъния и Русия, сред българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Св. св. Кирил и Методий да бъде празнуван като празник на българските ученици.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна. 11 май се чества от православната църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва и в Русия. Той там се чества за първи път през 1986 г. по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на св. св. Кирил и Методий. Братята са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са от папата за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.