Европа

Изкуственият интелект навлиза стремително в учебните програми

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Представители на технологичната индустрия във Великобритания, твърдят, че изкуственият интелект трябва да бъде неразделна част от училищната програма. Според тях технологията става все по-често срещана част от живота ни и децата още в началното училище ще растат заедно с него. За последен път Националната учебна програма на Обединеното кралство е била обновявана през септември 2014 г. Десет години обаче са дълъг период от време в областта на електрониката. Учебната програма определя изискванията за преподаване във всички училища в страната, за да се гарантира, че всички ученици получават стандартизирано ниво на образование. Роджър Гроган е основател на Jam Coding, компания, която е специализирана в обучението на ученици по компютри, кодиране, схеми и изкуствен интелект.

Ние сме в самото начало на движението за изкуствен интелект. Всъщност бих казал, че все още сме в самото начало на цифровата революция. Така че ние, като учители в класната стая, трябва постоянно да развиваме това, което преподаваме, и начина, по който го преподаваме.

Роджър Гроган, основател на Jam Coding

От стартирането му миналата година училищата по света се борят с използването на ChatGPT от учениците на фона на опасения за преписване и измами. В Дания обаче пет гимназии участват в двугодишен проект за използване на технологията в помощ на учениците. Училището в Хорсенс, в което се обучават около 1200 деца, е едно от тях. Там учителите използват различните инструменти за анализ и улесняване на разбираемостта.

Опитът ми показва, че учениците го използват, без да се замислят, и по този начин той се превръща в пречка за образованието им. Тук дойде идеята, че ако можем да променим начина, по който го използват, така че да се превърне в инструмент за учене, то тогава ще спечелим много в образователна среда. В същото време ние даваме на учениците нов инструмент и развиваме взаимоотношенията си.

Мете Мьолгаард Педерсен, учител по английски език в гимназия в Хорсенс

Според министерството на образованието и науката на България, учителите могат да използват изкуствен интелект в обучението на своите възпитаници. Българските власти описаха своите препоръки в документ, който изпратиха до училищата по-рано тази година. В него са показани определени ситуации, в които тази технология би помогнала за постигането на образователните цели.

През последните две години изкуственият интелект навлезе бързо в живота на всички. Станахме свидетели на бум на чатботове и други инструменти. Учители от целия свят обаче се притесняват, че тази технология може да навреди на цялостния процес на обучение. Други пък призовават за нейното интегриране в учебната система.