Свят

Младежите в Грузия са основният двигател на протестите срещу "руския закон"

От Euronews България Euronews България

Повече от месец Гванца Нацвлишвили протестира срещу разделящия закон за чуждестранното влияние в Грузия. Тя и стотици млади студенти и ученици водят протести срещу новото законодателство. Според критиците то представлява заплаха за демократичните свободи и стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз. Предложеният закон, приет от парламента по-рано този месец, изисква медиите, неправителствените организации и други организации с нестопанска цел да се регистрират като „преследващи интересите на чужда сила“, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Грузинският президент Саломе Зурабишвили наложи вето на закона в събота, но управляващата партия „Грузинска мечта“ има достатъчно мнозинство, за да го преодолее. Този закон наподобява указ, който Кремъл използва, за да се бори с независимите медии в страната. Нацвлишвили смята, че законопроектът ще насочи страната към Русия вместо към Европейския Съюз.

Не искам да се превърна в една от онези жени, които са напуснали страната заради режима. Имам начин да протестирам и искам да го използвам. Смятам, че ако спечелим, това ще бъде победа за много хора.

Гванца Нацвлишвили, протестиращ студент

Повечето от младите протестиращи са родени в независима Грузия, която има обтегнати и бурни отношения с Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. За тях „руският закон“ означава завой от европейските ценности към авторитарен режим.

Ние, студентите, не сме родени в робство и сме родени в свободна страна. Затова се борим днес.

Натали Джапаридзе, студентка

Докато младото поколение продължава да протестира ежедневно, някои от студентите в държавните университети решиха да обявят стачка и да пропускат занятията, докато законът не бъде оттеглен. Правителството се опита да включи младежите в обсъждането на закона. Но учениците отказаха, като заявиха, че искат оставката на премиера Иракли Кобахидзе.

„Продължаваме да се борим срещу руските закони, защото нашето правителство не ни слуша. Трябва да организираме всякакви протести, защото нашата страна и бъдещето ни са европейски. Не искаме нищо руско в Грузия“, казва Лиза Квачадзе – протестираща ученичка.

Студентите призовават всички граждани да се присъединят към техните протести и шествия, които се провеждат всеки ден.