Европа

Гръцки съд освободи деветима египтяни, обвинени за потъването на кораб с десетки мигранти

От Euronews България Euronews България
Egiptyani Kontrabanda Migranti AP Двама от деветте египтяни, които бяха съдени за контрабанда на мигранти, махат на медиите, докато напускат съда в Каламата, югозападна Гърция, във вторник, 21 май 2024 г. (Снимка: AP/Thanassis Stavrakis)

Апелативният съд в град Каламата, Южна Гърция, освободи деветима египтяни, обвинени за корабокрушението с кораб с мигранти край полуостров Пелопонес през юни миналата година, като обяви, че не е компетентен да отсъди по случай, който е станал в международни води, съобщи гръцката телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

При потъването на претоварения кораб бяха извадени телата на 82 жертви, а 104 души бяха спасени. Според показанията на оцелелите обаче на плавателния съд е имало много повече хора, като броят на действителните жертви се оценява на над 500.

Съдът взе днешното решение да оправдае обвиняемите поради липса на юрисдикция по искане на защитата им, която представи показанията на двама служители на бреговата охрана, според които трагедията е станала в международни води.

Преди заседанието пред съда в Каламата избухна напрежение между демонстранти, които държат отговорна за случая гръцката държава, и полицията, при които бяха ранени двама души, а трима бяха арестувани.

Бяхме пет дни в морето, корабът беше разбит, но не се удавихме. Но когато бреговата охрана постави това въже, ние се озовахме под водата.

Инзимам Макбул, оцелял при корабокрушението

Египтяните, на възраст между 21 и 41 години, бяха арестувани часове след потъването на лодката и останаха в полицейския арест по обвинения в трафик на мигранти, причиняване на корабокрушение и участие в престъпна организация. Те отричат да са извършили престъпления. Международни групи за защита на правата, адвокати и свидетели оспорват вината на мъжете. Много от тях твърдят, че вината е на бреговата охрана, което тя отрича. Защитата твърди, че мъжете са обвинени след прибързано разследване и въз основа на недостатъчно доказателства. Те заявяват, че бреговата охрана е наблюдавала плавателния съд в продължение на часове, преди да започне спасителна операция, и че са се опитали да изтеглят лодката в италиански води.