Общество

Академици: Протестът ни не е само за заплати, а поради липсата на визия за висшето образование

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Този ден на затворените врати е протест, който е свързан не толкова с трудовите възнаграждения, колкото с липсата на дългосрочно целеположена, адекватна на реалностите, политика във висшето образование в последните три години.“

Това заявиха в студиото на Euronews Primetime председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова, която е и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, и Калин Костов – председател на Сдружението за качество във висшето образование.

„В последните три години бяхме свидетели как се провеждат реформи на парче, как се инициират изменения в закони от днес за утре. След това тези законопроекти падат в Народното събрание или пък се отказваме от тях“, посочи проф. Темелкова.

Липсва визия, къде искаме да отведем българското висше образование. Липсват няколко стратегически основни политики, които касаят цялата система, а не отделните университети.

проф. Миглена Темелкова, председателят на Съвета на ректорите

„Именно за това днес университетите затвориха връчи, защото е време държавата да влезе в ролята си наистина на принципал на държавните университети и да очертаем заедно визията за развитието на българското висше образование. Не е редно да се инициират закони без експертизата на академичната общност“, подчерта проф. Темелкова.

„Ние сме свидетели на законодателни решения, които не кореспондират с финансови ангажименти. Давам веднага пример – приетите изменения на размера на трудовите възнаграждения на преподавателите не са заложени в държавния бюджет“, подчерта Калин Костов.

Парите, които са за научно-изследователска дейност и които трябва да бъдат не по-малко 10% от тези за издръжката на обучението във всеки един университет, са в пъти по-малко и то не е само за тази календарна година, а в продължение на десетилетия поне.

Калин Костов, председател на Сдружението за качество във висшето образование.

„Тоест, ето мерки, които законът дава, но изпълнителната власт отказва да изпълни и това отношение към нас, към хората на науката, очевидно показва, че думите, които са вкараха в Конституцията, че науката и образованието са национален приоритет, не са подплатени с реални действия“, допълни Костов.

„Болката на академичната общност е липсата на политики в областта на висшето образование“, подчерта проф. Темелкова и даде за пример липсата на политики за превръщането на България в привлекателна образователна дестинация и държава, която изнася висше образование, както и липсата на стимули за ангажирането на бизнеса с университетите.

 

Целия разговор вижте във видеото.