Общество

Въпреки обещанията: Академичната общност все пак ще протестира за пари

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Академичната общност излиза на протест на 20 май пред Министерството на финансите въпреки обещаните и заложени в бюджета 39 милиона лева за увеличение на заплатите във висшето образование. На среща във финансовото ведомство днес от Съвета на ректорите и КНСБ не успяха да постигнат съгласие по въпроса с финансовия и с образователния министър. Университетите ще решават утре на извънредно заседание дали да се включат в протестите.

Увеличение на заплатите със 180 процента в сектора бе гласувано и прието от 49-ото Народното събрание, но необходимите 184 милиона не са заложени в държавния бюджет. 

„Ние още след гласуването на тези промени, защото имахме едномесечен срок да подготвим подзаконовите нормативни документи и съответните постановления, направихме разчетите съвместно с университетите, подготвихме постановления на Министерски съвет, така че заплатата на най-ниската академична длъжност, обвързана със средната брутна заплата за миналата година – 125% от нея да бъде 2516 лв. и съответно да се обвържат заплатите на експертите и специалистите с висше и средно образование пак с брутната работна заплата за миналата година", обясни министърът на образованието Галин Цоков.

МОН е сигнализирало за пропуска министрите на финансите от кабинета „Денков“, както и служебното правителство, а за да бъдат осигурени парите спешно е необходима актуализация на държавния бюджет.

Цоков поясни, че промените в закона и липсата на тези пари са за промяна на заплатите от 1 април 2024 г. „Търсим възможност за преструктуриране на бюджета, така че тези средства за бъдат осигурени максимално бързо", подчерта той.

Ректори, преподаватели и синдикати настояват за споразумение с политическите партии, които да гарантират, че пари ще бъдат осигурени.

В тези условия университетите работят на ръба, подчерта ректорът на Националната музикална академия проф. Сава Димитров.

 

Още по темата вижте във видеото.