Общество

Служебният кабинет осигурява 80 милиона допълнително за държавните университети (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Global_And
Рая Стоянова Рая Стоянова Репортер
Dimitar Glavchev BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Близо 80 милиона лева допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет.

Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от служебния кабинет, информират от правителствената информационна служба. Заплатите на академичния състав и на администрацията се увеличават със задна дата  от 1 януари.

Утре на среща на МОН с представители на Съвета на ректорите и синдикатите предстои да бъде обсъдено точното разпределение на тези средства между университетите.

 

Протест: За първи път от години насам, 44 висши училища няма да отворят врати

 

44 висши училища и университети за първи път от години няма да отворят врати. Такова беше решението на общото събрание на Съвета на ректорите, въпреки отпуснатите от правителството средства за заплати.

В края на миналата седмица кабинетът реши системата на висшето образование да получи допълнителни 40,7 милиона лева към отпуснатите преди дни 39 милиона за индексиране на трудовите възнаграждения на академичния състав. Доволни, синдикатите обявиха, че отменят протеста. От Съвета на ректорите обаче разпратиха позиция в която посочват, че университетите ще останат затворени в понеделник. Те посочват, че това са пари, които са предвидени за висшето образование още в края на миналата година и е необяснимо тяхното забавяне до степен, да се налага да ги изискват по такъв начин. Това не е протест за заплати, а протест срещу потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката, допълват в позицията си университетските преподаватели.

Днес в УНСС няма да има учебни занятия, но ще се провеждат изпити. Това каза за Euronews Bulgaria проф. Матилда Александрова, зам.-ректор на университета.

Вижте повече в интервюто на Рая Стоянова: