Общество

Хилари Клинтън от София: България изпреварва много държави по брой на жени лидери

От Euronews България Euronews България
Klintan BGNES Снимка: БГНЕС

"Правата на жените са недовършената работа през 21 век. Трябва да намираме начини за помагаме на младите жени да получават образование, способности, така че да могат да развият своя потенциал."

Това заяви Хилари Клинтън на специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) в София, предаде БГНЕС. Визитата е по покана на бизнесмена Кирил Домусчиев.

"За съжаление има хора, които искат да оставят тази врата затворена и не виждат ползата от разнообразието и равнопоставеността на жените в частния и държавния сектор", каза Хилари Клинтън.

Тя посочи, че участието на жените във всички сектори ще донесе огромни ползи за световната икономика и подчерта, че за нея е огромно удоволствие отново да бъде в София.

По думите й жените получават около 24% по-ниско заплащане в световен мащаб. Клинтън отбеляза, че 1 от всеки 10 жени живее в бедност. Основната причина за състоянието им са предразсъдъците.

Хилари Клинтън отбеляза, че България изпреварва много други страни по брой на жените лидери. Тя благодари на България за отношението към равенството на жените.

Бившият американски държавния секретар благодари на Кирил Домусчиев за "ангажимента на Domuschiev Impact, която прави всичко възможно да предоставя възможности на хората" в страната ни.

Събитието събира световни лидери от публичния и частния сектор, за да идентифицират начини за подкрепа на глобалния напредък на жените.

Сред участниците в срещата са президентката на Косово Вьоса Османи, Чери Блеър - съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър и основателка на Фондация за жените “Чери Блеър”, Йозлем Денизмен - основателка на разплащателната платформа Monay.