Икономика

Финансов анализатор: Над 20% е ръстът на ипотечните кредити в сравнение с миналата година

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

През последните повече от две години върви процес на усилено кредитиране, а статистиката за първото тримесечие на тази година сочи, че темповете на кредитиране не са се забавили ни най-малко. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ финансовият анализатор от MoitePari.bg Иван Стойков.

По думите му числата показват, че за първото тримесечие на годината има отпуснати и одобрени кредити за почти два млрд. лева.

Ипотечните кредити са нараснали в сравнение с миналата година с над 20%, а добър ръст се отчита и при потребителските кредити, където увеличението е с 13%, отбеляза още експертът.

„Може да разгледаме кредита като една стока, която си има цена. В момента тази стока е много търсена по различни причини, а една от причините е, че защото все още е евтина. Няма особени колебания по отношение на лихвите по потребителските и ипотечни кредити. Допълнителният фактор е търсенето на недвижими имоти, което беше задвижено от повишаването на инфлацията, когато хората започнаха да търсят алтернативни решения за своите спестявания“, обясни Иван Стойков.

Целия разговор вижте във видеото.