Икономика

Икономист: Бързите кредити си имат цена, четете внимателно условията

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Когато предстои по-голям разход, колкото е по-голям той и колкото по-ограничени са ни възможностите, естествено, трябва по-отдалеч да мислим за него и да планираме месец по месец или седмица по седмица.“

Това каза в студиото на Euronews Primetime икономистът от „Моите пари“ Иван Стойков.

„Колкото по-рано и повече средства започнем да отделяме за този бъдещ разход, толкова по-лесно ще го посрещнем“, подчерта експертът.

Някои хора, които имат възможност, харчат по-лекомислено, след което се оказва, че са неприятно изненадани.

Иван Стойков, икономист от „Моите пари“

Хората прибягват към бързите кредити именно, защото могат да получат пари незабавно, без формалности, но това си има своята цена – и това не е само лихвата, подчерта икономистът.

Подобен вид кредити не са от най-евтините продукти и си има причина заради това, посочи Стойков.

„Понякога има такса за експресно одобрение на този кредит. В друг случай може да се поиска поръчител или гаранция“, обясни той.

Аз апелирам към хората, които имат подобна нужда от средства и са решили да се насочат към подобна институция, много внимателно да се запознаят с това колко ще му струва целият кредит – и като лихва, и като допълнителни условия, които се таксуват, ако не се изпълнят.

Иван Стойков, икономист от „Моите пари“

За да не се влезе в дългова спирала, трябва много внимателно да се четат условията на кредита, подчерта Стойков.

По време на празници разходите са разнообразни, но най-общо потребителски насочени – за пътуване, за гости, за подаръци и т.н., коментира още експертът.


Целия разговор вижте във видеото.