Цвят

„В памет на този, който помни“: В Лвов представят изложба на 20 украински и чуждестранни художници

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Арт центърът Jam Factory в Лвов, Украйна празнува откриването на първата си международна изложба „Паметта на този, който помни“. Историята на културния център в града е история на възраждане и обновяване. В миналото сградата е била първо фабрика за алкохол, а през 70-те години на миналия век, фабрика за сладко. След период на занемаряване, сега тя е превърната в център за съвременно изкуство, театър, и пространство за съвместна работа. Проектът е дело на швейцарския инвеститор и историк Харалд Биндер. Арт центърът отвори врати още през ноември 2023 година.

Чувствах се развълнуван от идеята да създам културен център в град, който познавам добре. Тук имам толкова колеги и приятели. Има много талантливи хора тук, особено младите.

Харалд Биндер, инвеститор и историк

По време на реставрацията на сградата са открити автентични рекламни надписи, бутилки и фирмени печати на оригиналната фабрика за алкохол.

Открихме капаци на бурета за алкохол с печати на фабрика „Кроник“ върху тях, докато правехме ремонта.

Харалд Биндер, инвеститор и историк

Повечето от членовете на еврейската фамилия Кроник, която основава оригиналната фабрика за алкохол, умират по време на Втората световна война. Посетителите могат да се запознаят с историята на сградата и семейството благодарение на информационните табла в малкия музей на арт центъра. Новата изложба „В памет на този, който помни“, втората след повторното откриване, представя творбите на 20 украински и чуждестранни художници, създадени между 1950 и 2024 г.

Културата е основата на това, за което се борим. Тя е нашата идентичност.

Ксения Билик, украинска художничка

Биндер е съгласен, че Украйна трябва да утвърди културната си идентичност, а творчеството обединява хората.

„Това е страна, която е жива, която привлича вниманието и от чужбина. Знаете лозунга на Путин: „Украйна не съществува“. Ние се противопоставяме на това и казваме, че Украйна е жива, защото създава култура и обединява хората в творчество“, казва той.

„В памет на този, който помни“ се провежда от 11 май до 8 септември.