Европа

Анкета на Euronews сочи, че "Нова демокрация" ще спечели европейските избори

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Дясноцентристкото правителство на Гърция води в предпочитанията на избирателите за европейските избори, макар че е загубило 3% от подкрепата си за два месеца.

„Нова демокрация“ на премиера Кириакос Мицотакис е първи избор за гръцките граждани, показва голяма анкета на Euronews. Това е определяно като „гръцкото изключение“, тъй като почти в целия ЕС управляващите политически субекти са изправени пред драматични неуспехи. 

Умерените консерватори са далеч пред своите леви и лявоцентристки опоненти СИРИЗА и ПАСОК, които са съответно на второ и трето място в проучването.

Разликата между „Нова демокрация“ и СИРИЗА е над 20%. А бившата радикална левица води жестока битка със социалистите от ПАСОК.Партията на Мицотакис трябва да осигури на ЕНП 1 допълнително място в ЕП. СИРИЗА може да запази 4-те си места в Европейската левица. ПАСОК би следвало да осигури трима евродепутати на групата на социалистите в ЕП.

Националистическата формация „Гръцко решение“ ще събере по-голяма подкрепа и ще изпрати в Страсбург двама души, които ще попълнят групата на ЕКР.

След ограниченията, наложени на крайнодесни партии като „Златна зора“, техните гласове могат да отидат при „Нова демокрация“, въпреки някои либерални стъпки, предприети от нея – като легализирането на еднополовите бракове.

Друга любопитна подробност от гръцкия политически пейзаж е, че успехът на управляващата партия ще донесе имунитет на етническия грък Фреди Белери, който е в листата за европейските избори. Той е осъден от албански съд на две години затвор за купуване на гласове. Задържането му, след като беше избран за кмет на албанска община, предизвика напрежение между Гърция и Албания.