Европа

Ердоган за срещата с Мицотакис: Беше продуктивен разговор, който ще допринесе за нормалните отношения

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Продуктивна среща, която допринася за нормализиране на отношенията - така описа разговора си с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата разговаряха в продължение на два часа, покривайки широк спектър от теми – от сътрудничеството в борбата с нелегалната имиграция до войната в Газа.

Това бе четвърта тяхна среща в последните 12 месеца, след като се договориха да загърбят миналото, пълно със спорове и разногласия.

Смятаме, че засилването на духа на сътрудничество между Турция и Гърция ще бъде от полза за целия регион. Имахме много ефективен, искрен и конструктивен разговор с министър-председателя Мицотакис.

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция

Като съседи можем да установим подход на взаимно разбирателство вече не като изключение, а като продуктивно нормално състояние, което не се анулира от добре познатите различия между нас.

Кириакос Мицотакис – премиер на Гърция

Двамата лидери все пак влязоха в спор – докато Мицотакис определи палестинското ислямистко движение Хамас като "терористична организация", Ердоган заяви, че е против такава позиция.

За него Хамас била, цитирам, "група от хора, които се опитват да защитят собствената си земя".

Турция и Гърция, които членуват в НАТО, имат редица спорове, включително претенции за територии в Егейско море и права за добив на въглеводороди в Средиземно море.

Но двете страни се съгласиха да оставят споровете настрана и да се съсредоточат върху области, в които могат да постигнат консенсус – търговия, енергетика, образование, културно сътрудничество.