Свят

Визита на Мицотакис в Анкара ще тества отношенията между двете страни

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Старите съперници Турция и Гърция ще изпробват петмесечна инициатива за приятелство на 13 май, когато гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пристига на посещение в Анкара. Двете съседки и членки в НАТО се договориха да оставят настрана споровете и да търсят градивното в отношенията си. Сега са фокусирани върху търговията, енергетиката, възстановяването на културните връзки и още полета на потенциален общ интерес.

Смятам, че това посещение ще консолидира подобряването на комуникацията и на личните отношения между лидерите и министрите на двете страни. В това отношение те ще търсят начини за разширяване на този положителен дневен ред, повече взаимно изгодни области на сътрудничество, като туризма, търговията, миграцията.

Йоанис Григориадис – професор в университет Билкент в Анкара

Експертът допълва, че понякога позициите на турската страна се променят до следващата среща, затова трябва да се подхожда рационално, без илюзии.

Един от спорните моменти, който изостри напрежението между Атина и Анкара е добивът на въглеводороди в Средиземно море. И двете претендират, че имат право на проучвания за нефт и природен газ.

Гръцкото правителство е изправено пред много критики, че се опитва да развие добива на въглеводороди в части от гръцката изключителна икономическа зона, особено в Йонийско море. След като получи критики, че застрашава морското биоразнообразие в тази част на Средиземно море, сега то издига тезата, че се опитва да защити тези зони. Това засяга и споровете между Гърция и Турция. Турция отговори на това предизвикателство.

Йоанис Григориадис – професор в университет Билкент в Анкара

Гърция е недоволна от неотдавнашното превръщане на старата византийска църква Хора в джамия. Предполага се, че Кириакос Мицотакис ще протестира срещу този ход на турските власти. От друга страна, Турция вероятно ще оспори намерението на гръцкото правителство да превърне определени зони в Средиземно и Егейско море в „защитени резервати“ за опазване на морските видове.

Двете съседки могат да се споразумеят за възстановяване и съхраняване на някои от изоставените и застрашени паметници от османско време в Гърция и съответно – гръцки православни паметници в Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган посети Атина миналия декември и оттогава двете страни поддържат редовни контакти на високо равнище.