Свят

Местният вот в Турция: Опозицията води пред управляващата партия на Ердоган

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ
Global_And
Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Основната опозиционна партия в Турция постигна големи изборни победи в главните градове Истанбул и Анкара. Те спечелиха и 15 нови градове. Резултатите са сериозен удар за президента Реджеп Тайип Ердоган, който се надяваше да си върне контрола над градовете по-малко от година след като спечели трети мандат като президент. Той водеше кампанията за победа в Истанбул, където е израснал и е станал кмет. Но Екрем Имамоглу, който за първи път спечели града през 2019 г., отбеляза победа с над 50% от гласовете. 

 

31 март 2024 г. е денят, в който демократичната ерозия в Турция приключва и демокрацията започва да се въздига отново. Скъпи съграждани, днес сърцето на демокрацията бие в Истанбул, в цялата географска област. Значението на демократичната победа е голямо. Тези, които са нещастни и потиснати от авторитарните режими, днес са обърнали поглед към Истанбул".

Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул

По време на кампанията президента обеща нова ера за турския мегаполис с население от почти 16 милиона души. За първи път от идването на власт на Ердоган преди 21 години неговата партия беше победена на изборите в цялата страна. Той призна, че изборите не са преминали така, както се е надявал, но заяви пред поддръжниците си в Анкара, че те ще отбележат цитирам "не край за партията, а по-скоро повратна точка".

 

Всяка политическа партия ще анализира резултатите от изборите. Ние ще оценим резултатите от вота на 31 март с открито сърце и ще направим смело своята самокритика. Макар че преброяването на гласовете все още не е приключило, резултатите от гласуването в урните ни показват, че в цялата ни страна се наблюдава загуба в местните власти. Разбира се, ще обсъдим причините за този спад и на местно ниво.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция

В столицата Анкара опозиционният кмет Мансур Яваш изпревари своя съперник, като спечели 59% от вота. Опозицията печели и в много от другите големи градове на Турция, включително Измир, Бурса, Адана и курорта Анталия. Около 61 милиона турци имаха право да участват в изборите, а повече от един милион млади избиратели гласуваха за първи път. Избирателната активност в 81-те провинции на страната се оценява на над 77 %.

Неочакван резултат от местния вот в Турция. Това заяви кореспондентът на БТА в южната ни съседка Нора Чолакова. По думите ѝ, такава убедителна победа на опозицията не се е случвала от 20 години.

 

Тежкото икономическо положение е основната причина за поражението на Ердоган на местните избори. Това е мнението на бившият генерален консул в Одрин Георги Димов. Според него е възможно управляващите в Турция да оспорят резултатите от вота и да се търсят вратички за касиране на изборите.