Свят

Пробив на опозицията или още власт за Ердоган: Какъв е залогът на местните избори в Турция?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В неделя, милиони избиратели в Турция ще се отправят към урните за местните избори в страната. Този вот ще оцени популярността на президента Реджеп Таийп Ердоган, докато управляващата му партия се опитва да си върне ключови градове, които загуби преди пет години. Запазването на общините в ключовите градове би помогнало на турската опозиция, която остана разпокъсана след поражението на президентските избори миналата година. На последните местни избори през 2019 г., опозицията спечели общините на столицата Анкара и търговския център Истанбул, слагайки край на 25-годишната власт на управляващата партия в тези градове. Очаква се опозицията да запази Анкара, където досегашният кмет Мансур Явас, който също е сочен като бъдещ кандидат за президент, остава популярен.

Имаме партията на Ердоган, която е националистическа и религиозно консервативна. Имаме опозиция и около 10% - кюрдско националистическо движение. Дори когато хората разглеждат икономическите условия, те използват тази призма. За един привърженик на управляващата партия - икономиката не беше добра, но ще се подобри. За привърженик на опозицията икономиката ще се влоши.

Емре Ердоган, професор по политически науки

Ердоган посочи бившия министър на урбанизацията и околната среда Мурат Курум за съперник на досегашния кмет на Истанбул Екрем Имамоглу. Имамоглу е сочен и като възможен кандидат за президент, който да се изправи срещу Ердоган. Този път обаче той участва в местните избори без подкрепата на основната прокюрдска партия в Турция.

Истанбул е черешката на тортата, защото в него живее около една четвърт от турското население. Около 20 милиона души.

Емре Ердоган, професор по политически науки

Анализатори твърдят, че победата над Истанбул и Анкара ще затвърди решимостта на Ердоган да въведе нова конституция, която да му позволи да управлява и след 2028 г., когато изтича настоящият му мандат. Настоящата конституция позволява по два мандата на президент. Миналата година Ердоган се кандидатира за трети мандат, тъй като страната премина към президентска система през 2018 г., а първият му мандат се проведе по предишната система. Способността на опозицията да задържи големите градове, които превзе преди пет години, ще помогне в представянето като алтернатива на управляващата партия на Ердоган.