Свят

Годишната инфлация в Аржентина достигна 290%

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Месечната инфлация в Аржентина се понижи рязко до едноцифрено ниво през април за първи път от половин година насам. Това сочат данните от индикатор, който подкрепя програмата за строги икономии на президента Хавиер Милей.

Цените на продуктите се повишиха с 8,8 % през април, съобщи правителствената статистическа агенция. Това е по-малко от 11% през март, когато Милей стана президент с мисията да се бори с главоломната инфлация в Аржентина.

Въпреки че е похвалена от Международния валутен фонд и пазарите, кампанията на Милей за намаляване на разходите и дерегулацията оказва силен натиск върху гражданите. Техните пари рязко поевтиняха, докато цената на почти всичко се покачи. Годишната инфлация е 290%.

През последните седмици президентът се похвали, че държавните облигации са отбелязали рекордни печалби.

Побеждаваме инфлацията и можете да бъдете спокойни.

Хавиер Милей, президент на Аржентина

Правителството отбеляза първи тримесечен излишък от 2008 г насам, а Международният валутен фонд обяви, че ще отпусне още един заем на страната в размер на 800 млн. долара. Въпреки това някои експерти предупреждават, че намаляването на инфлацията не е непременно икономическа победа, а по-скоро симптом на болезнена рецесия.

Предполагаемата по-ниска инфлация е дефлация, защото е свързана с факта, че хората не купуват, защото нямат достатъчно пари. Нямат пари да се хранят и да си купят основни стоки.

Орасио Авила, организатор на безплатно хранене на нуждаещи се

Признаците на икономическо забавяне са навсякъде в Буенос Айрес - опашките пред пазарите, където има намаления, празните места в обикновено процъфтяващите ресторанти в града, честите стачки.