Свят

Израел отбеляза Деня на независимостта със скромни церемонии

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Около 100 000 души участваха в демонстрация в Тел Авив по повод Деня на независимостта на Израел, за да привлекат общественото внимание върху съдбата на над 100-те заложници, които все още са в плен на Хамас в ивицата Газа.

Хората издигнаха лозунга "Надеждата ни още не е изгубена". Присъстваха роднини на заложниците и бивши заложници, както и жители на градовете и общините, засегнати от терористичното нападение на 7 октомври миналата година.

Ние, оцелелите, отвлечените, убитите, изселените от юг и север, опечалените семейства, платихме с домовете си, с телата и душите си, с живота си. За да успеем да стигнем до този Ден на независимостта. Но ето, че този ден не настъпва.

Джени Сивидия – оцеляла при нападението срещу музикалния фестивал Nova

Честванията на Деня на независимостта на Израел тази година протекоха скромно заради нападението на 7 октомври и войната в ивицата Газа.

Председателят на Кнесета Амир Охана увери семействата на заложниците, че се прави всичко необходимо за тяхното освобождаване.

Тази вечер се обръщам към нашите братя и сестри, заложниците, с надеждата, че ще ме чуят. 76-ят Ден на независимостта не е пълен без вас. Държавата Израел не беше с вас на 7 октомври така, както трябваше да бъде и както всички очаквахме, но оттогава работи всеки ден, за да ви върне у дома, при вашите семейства.

Амир Охана – председател на израелския парламент

Според здравните власти в ивицата Газа, която се контролира от Хамас, досега във войната там са загинали около 35 000 палестинци.

Големият брой жертви сред мирното население и катастрофалното хуманитарно положение в Газа предизвикаха остри международни реакции и критики към действията на Израел.