Свят

Въпреки международния натиск, израелската офанзива в Рафа се засилва

От Euronews България Euronews България
Israel Gaza AP Палестинци бягат от северната част на Газа, докато израелски танкове блокират пътя Салах ал-Дин в централната част на Ивицата Газа. снимка: АП, архив.

Израелската армия навлиза все по-дълбоко в Рафа въпреки засилващия се международен натиск, съобщава БТА. Правителството на Израел се аргументира, че без такава офанзива няма да може да разгроми палестинското ислямистко движение.

Вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отправи най-острите си критики към Израел от началото на конфликта. Една голяма операция в Рафах би предизвикала хаос и анархия, без да елиминира "Хамас", предупреди Блинкън, цитиран от Франс прес.

По-рано в неделя той каза, че Израел няма "надежден план", за да защити цивилните, намерили убежище в Рафах, предаде Ройтерс.

Около 300 хиляди от тези хора бяха принудени да бягат за втори път - този път от града, където се бяха подслонили.

Египет от своя страна даде да се разбере, че сключеният преди десетилетия мирен договор с Израел може да бъде поставен под въпрос, предаде ДПА.

Засилващият се международен натиск обаче засега не дава резултат. Преди два дни израелската армия нареди нови евакуации в Рафа, докато се подготвя да разшири своята офанзива. Аргументите ѝ са, че хиляди бойци и редица лидери на "Хамас" са се укрили в града, и без операция там палестинското ислямистко движение не може да бъде разгромено и да престане бъде заплаха, както и да бъдат освободени взетите при нападението на 7 октомври заложници, които остават в плен.

Тази обосновка има своята логика. Показателно е, че трима души бяха ранени при ракетна атака срещу южния израелски град Ашкелон в нощта на събота срещу неделя, предаде ДПА.

От друга страна, израелската армия се сражаваше вчера с палестински бойци на много места в ивицата Газа, включително в северни райони, които тя обяви за прочистени още преди месеци, отбелязва Асошиейтед прес. Според агенцията движението "Хамас" се е възползвало от вакуума в областта на сигурността, за да се прегрупира.

Показателно е, че израелски танкове се появиха вчера в град Джабалия, в северната част на ивицата Газа, както съобщи Ройтерс.

Броят на убитите в палестинската територия от 7 октомври вече е достигнал 35 хиляди според местните власти, контролирани от "Хамас". Тези данни не са потвърдени от независими източници.

Израелската армия предприе операцията в отговор на нападението на "Хамас" в Израел, при което в бяха убити близо 1200 души, а над 250 бяха взети за заложници.

 

Още по темата вижте във видеото: