Свят

След израелската заповед за евакуация: Близо 300 хиляди души са напуснали град Рафа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Близо 300 хиляди души са напуснали град Рафа, след като Израелските сили за отбрана наредиха евакуация. Това съобщават властите в населеното място. По данни на ООН в района на града са били близо милион и 200 хиляди души. Според болнични служители въздушните удари през последния ден в тази част на анклава са отнели живота на повече от дузина души. На много от напускащите Рафа е казано да се преместят в места, които вече са препълнени с разселени хора и са изправени пред все по-тежка хуманитарна криза.

Това се случва, след като Египет заяви, че няма да координира с Израел помощта, влизаща в анклава през най-близкия пропускателен пункт. От своя страна израелските военни заявиха, че са нанесли удари срещу бойци в Джабалия в северната част на Газа. От армията допълват, че военните са се насочили към инфраструктурата на бойците в районите Бейт Ханун и Бейт Лахия.

Досега сме ликвидирали десетки терористи в района. Открихме значителен подземен маршрут и много бойни средства.

Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия

На свой ред бригадите "Ал Касам", които са военното крило на Хамас, заявиха, че един от израелските заложници, държани в Газа, е починал преди повече от месец. Те допълниха, че Надав Поппулуел, британско-израелски гражданин, е починал от раните, които е получил след израелски въздушен удар по мястото, където е бил държан.

Израелската армия отказа да коментира тези твърдения. Министерството на външните работи на Обединеното кралство заяви, че ще търси повече информация. Междувременно в интервю президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще има "моментално прекратяване на огъня", ако Хамас освободи заложниците, държани в Газа. Изказването му идва, след като преговорните екипи на Израел и Хамас напуснаха египетската столица Кайро без споразумение по-рано тази седмица.