Свят

САЩ предупредиха Израел, че ще спре някои доставки на оръжия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще спре някои доставки на американски оръжия за Израел, ако министър-председателят Бенямин Нетаняху нареди мащабно нахлуване в град Рафа. Коментарите на Байдън отразяват нарастващата в световен мащаб тревога от действията на Израел в града, където се намират повече от един милион палестинци. Израел обаче твърди, че именно в Рафа Хамас се е прегрупирал след масираната офанзива на север. През последните седмици операцията на израелските военни в града се разшири от въздушни удари до наземни операции.

Израел продължи с плана за нанасяне на удар по Рафа, въпреки че администрацията на Байдън твърди, че това е твърде рисковано и ще струва твърде много невинни животи.

Аамер Мадани, Асошиейтед прес

Според неназован източник, директорът на ЦРУ Бил Бърнс се е срещнал с Бенямин Нетаняху и ръководителя на израелската разузнавателна служба и след това се е върнал в Кайро, за да подпомогне усилията за постигане на примирие и споразумение за заложниците. В египетската столица продължават да се водят преговори от официални лица, включително делегации, изпратени от Хамас и Израел. Представители на САЩ изразиха тази седмица оптимизъм относно посоката на дискусията, но е ясно, че остават значителни пропуски.

В същото време граничният контролно-пропускателен пункт Керем Шалом между южната част на Газа и Израел бе отворен отново за хуманитарна помощ. Но властите на граничния пункт в Газа заявиха, че в анклава не са влизали камиони с помощи. По-късно в Тел Авив избухнаха сблъсъци между израелската полиция и членове на семействата на заложници, държани в Газа. Полицията съобщи, че двама души са били арестувани, след като демонстрантите са избутали бариерите и са се сблъскали с полицаите. Те добавиха, че двама служители на реда са били леко ранени при сблъсъка.