България

В повече от 200 села у нас не живее нито един жител

От Димитър Върбанов Димитър Върбанов Кореспондент

В повече от 200 села у нас не живее нито един жител,  а над 500 са само с един. Това сочи статистика на НСИ. Най-много обезлюдени места има във Великотърновска и Габровка област.  В китното някога село Въглевци в Прохода на Републиката днес постоянно живеят едва няколко жители. Кореспондентите ни разказват.

Пенсионерите Веска и Йордан Станчеви са едно от трите семейства, които живеят в село Въглевци. Преди 25 години работили в града и се върнали в родната къща на Веска. 

Тук са живели родителите ми, в тази къща - баба, дядо, апреди това е правена от прадядо ми. Нямаме магазин, ако не ни докарат хляб, ще стоим гладни, трябва да вървим до града да си купим. Общо взето има дни, в които не виждаме никакъв човек.

Веска Станчева, жител на с. Въглевци

В много от съседните села, които са в Прохода на Републиката, вече не живее никой. Има и такива, в които от години не е стъпвал човешки крак. 

Във Въглевци магазин за хранителни стоки отдавна няма. А най- близкият медицински пункт е на 10 км. от селото.  Пенсионерите отдавна са свикнали с безлюдното село.

Възрастните хора са свикнали да живеят сами и не се страхуват от инциденти или неканени гости. И знаят, че ако по улицата се чуе да идва кола, някой им идва на гости. 

Великотърновска област се нарежда на второ място в  страната по брой на обезлюдените села, като печалната статистика се оглавява от област Габрово, където над 170 са населените места без жители, или само с един регистриран.